WordPress backup maken

WordPress backup maken en terugzetten

Een WordPress backup maken is een belangrijk onderdeel van het beheren van je WordPress website.

WordPress is een erg gebruiksvriendelijk CMS, maar ook een complex framework van PHP-bestanden die met elkaar samenwerken in combinatie met een MySql database.
Normaal gesproken werkt dit prima. Echter als je een verkeerde plug-in installeert, een thema update of een WordPress update verkeerd uitpakt zit je met de gebakken peren als je geen goede back-up hebt.

Een goede back-up instellen is helemaal niet moeilijk met een bepaalde plug-in: Updraft Plus Backup and Restoration.

Hiermee kun je heel snel instellen met welke frequentie er back-ups gemaakt moeten worden en waarvan.  Je kunt zelf kiezen welke bestanden je wilt backuppen. Standaard wordt er van de volgende mappen een backup gemaakt: plugins, thema’s, uploads en andere mappen binnen wp-content. Daarnaast kun je instellen dat backups automatisch worden gemaakt. Je kunt een interval kiezen zoals dagelijks, wekelijks, elke 14 dagen of maandelijks. Ook kan je aangeven hoeveel backups je wilt bewaren.

Een groot voordeel van Updraft Plus is dat je heel gemakkelijk een restore van de website kunt realiseren. Vaak was dit eerder alleen met FileZilla en PHPMyAdmin te realiseren. Dan moest je met FileZilla de bestanden terugzetten en met PHPMyAdmin de database herstellen. Dat is geen sinecure voor een WordPress beginner.

Deel dit bericht: