logo

Website back-up is erg belangrijk

Het belang van een betrouwbare WordPress website back-up.

Veel mensen vinden het maken van een website back-up maar een saaie klus. Die website werkt prima, wat kan er nou mee gebeuren denkt men?

Er kan heel wat gebeuren. Je website kan geïnfecteerd raken met malware. Of een plug-in kan een conflict veroorzaken met het thema of een andere plug-in na een update. Om maar eens een paar zaken te noemen. Vooral met een website waarin een groot aantal plug-ins gebruikt wordt kan een conflict ontstaan.

Zo heb ik een klant een tijdje geleden wat uitleg gegeven. Hoe ze op haar WordPress website gebouwd door een ander designer, foto’s en teksten kon wijzigen en toevoegen. Tijdens die uitleg heb ik meteen de All in One Website Migration plug-in geïnstalleerd en een complete back-up gemaakt.

Zo werd ik een maand later gebeld door haar, ze zat met een probleem. Ze had de plug-ins en het thema geüpdatet. Daarna keek ze op de front-end (het publieke deel van de site ) van haar website en schrok zich rot. Alle pagina’s waren verwijderd!
De geïnstalleerde WPML plug-in waarmee de 2-talige website is gebouwd gaf een foutmelding dat de update niet gelukt was en daarmee waren ook in de back-end (het beheer deel) alle pagina’s en berichten verdwenen.

Gelukkig had ik die back-up gemaakt en kon de website binnen een kwartier herstellen. Ze moest alleen de wijzigingen sinds die datum even opnieuw doorvoeren. Had ik geen back-up gemaakt, dan hadden alle pagina’s opnieuw gebouwd moeten worden.
Had ik die website gebouwd, dan had ik ook een recente back-up gehad en had ze geen wijzigingen van de laatste maanden opnieuw moeten uitvoeren.

Dus zorg voor goede back-ups, waarvan je verschillende versies bewaard. Dan is de site bij calamiteiten binnen korte tijd hersteld en weer online!

Deel dit bericht: